Biojalostamot

Prof. Herbert Sixtan johtama Biojalostamot-tutkimusryhmä keskittyy lignoselluloosapohjaisten raaka-aineiden fraktiointiin, ja kehittämään uusia menetelmiä erotettujen polymeerien ja muiden ainesosien jalostamiseen arvokkaiksi tuotteiksi.

Tutkimusaiheet

Biomassan fraktiointi

Kemiallinen massanvalmistus

Air bath digester (Photo: Anni Hanén)

Tutkimme uusia energia- ja resurssitehokkaita tuotantotekniikoita kemialliseen massanvalmistukseen, esimerkkeinä Kraft-Oxygen Delignification (KrOxy) -prosessi ja uudet liukosellun valmistusteknologiat.

Uudet fraktiointiprosessit

Biomass fractionation using gamma-valerolactone (GVL) (Photo: Anni Hanén)

Tutkimusryhmämme kehittää uusia biomassanfraktiointiprosesseja, jotka perustuvat superkriittisen veden ja vihreiden liuottimien, esim. gamma-valerolaktonin (GVL), käyttöön.

Biomassan jalostus

Selluloosamuuntokuidut

Spinning of IONCELL-F fibers (Photo: Anni Hanén)

Ioncell-F -prosessi on myrkytön ja ympäristöystävällinen, ionista nestettä hyödyntävä tuotantoteknologia tekstiilikuitujen valmistukseen puusta, keräyspahvista tai tekstiilijätteestä. Lue lisää IONCELL-F:stä.

Täysselluloosakomposiitit

ALL-CELL all-cellulose composites (Photo: Anni Hanén)

ALL-CELL-projektissa syntyy kevyitä ja vahvoja täysselluloosakomposiitteja vihreän prosessoinnin keinoin. Lue lisää ALL-CELL-projektista.

Hemiselluloosien jalostus

Catalytic hemicellulose valorisation (Photo: Anni Hanén)

Tutkimusaiheisiimme lukeutuu ksylaanin jalostus alkaalisista uutoista, ksylo-oligosakkaridien valmistus ja furaanien katalyyttinen valmistus biomassaperäisistä sokereista.

Ligniinin jalostus

Lignin as a natural dye in textiles

Ligniini on mielenkiintoinen biomassan ainesosa, joka voidaan jalostaa esimerkiksi bioöljyksi. Ligniinin ja selluloosan seoksia voidaan käyttää esimerkiksi hiilikuitujen valmistukseen tai luonnollisena väriaineena tekstiileissä.

Esimerkkejä käynnissäolevista tutkimusprojekteista

 

Julkaisut

Katso julkaisuluettelo.

 

Palkinnot

Ioncell-F -prosessi palkittiin H&M Conscious Foundationin the Global Change Award 2015 -palkinnolla ja European Recovered Paper Councilin (ERPC) myöntämällä Paper Recycling Award 2015 -palkinnolla.

 

Yhteystiedot

Herbert Sixta.jpg

Herbert Sixta
Professori (Full Professor), laitosjohtaja
herbert.sixta [at] aalto [dot] fi
+358503841764

Ryhmän jäsenet

Vierailuosoite
Vuorimiehentie 1
02150 Espoo

Postiosoite
PL 16300
00076 Aalto

Sivusta vastaa: | Viimeksi päivitetty: 15.06.2017.