Selluloosan materiaalikemia

Prof. Eero Kontturin ryhmän tutkimuksen pääpaino on rajapinnan ilmiöissä, eli tutkimus käsittelee selluloosamateriaalien havainnointia ja manipulointia geometrisesti rajatulla 2D-pinnalla. Käytännössä tämä tarkoittaa selluloosamateriaaleista valmistettujen ohutkalvojen tutkimista. Työn taustalla on laaja funktionaalisten materiaalien kirjo, joita voidaan tuottaa 2D-rakennelmista, kuten sensorit ja optoelektroniset laitteet.

Tutkimusaiheet

 

Kasvisoluseinämän polymeerit 2D-pinnalla

Biomimetic cellulose 2D-surfaces

Fokus on rakentaa morfologisesti tarkkoja kaksiulotteisia rakenteita tarkkaan määritetyistä soluseinämän komponenteista, kuten selluloosananokiteistä tai amorfisista polysakkarideista. Rakenteiden asettaminen tasaisille, sileille pinnoille mahdollistaa tarkkailla perustavanlaatuisia vuorovaikutuksia kasvisoluseinämän komponenttien välillä, kun ne ovat rajoittuneina kaksiuloitteeseen tilaan. Tuloksia voidaan soveltaa pintailmiöiden hyösyntämiseen realistisemmilla materiaaleilla kuten kasviperäisiin kuituihin, joissa esimerkiksi absorboivia osia käytetään suorittamaan tiettyjä tehtäviä kuidun pinnalla.

Selluloosan ja epäorgaanisten yhdisteiden hybridit: uusi lajike ohutkalvoja eneriamateriaaleihin

cellulose-inorganic hybrids

Tutkimus keskittyy rakentamaan selluloosapohjaisista ja epäorgaanisista materiaaleista koostuviin ohutkalvoihin. Sähkö- ja lämpöjohtavuus ovat, optisten ominaisuuksien rinnalla, erityisen tarkastelun alla ja sovellus tavoitteena onkin tämän vuoksi asetettu energiamateriaalit, kuten termoelektroniset laitteet. Ryhmämme laajaulotteinen tietopohja monenlaisten selluloosa- ja selluloosaderivaattakalvojen valmistuksessa hyödynnetään virittämään haluttuja kalvon ominaisuuksia. Tämä tutkimus tehdään yhteistyö VTT Korkean suorituskyvyn kuitumateriaalejen ja Aallon Epäorgaanisen kemian ryhmän kanssa.

Kohti realistista, ekologista ja edullista selluloosananokide tuotantoa

website proj3.png

Projekti tähtää kiertämään ja ylittämään selluloosananokiteiden tuotannon pullonkaulat. Tavanomaisen happoliuos ja kiinteä kuitu -systeemin sijaan käytetään kaasu/kiinteä systeemiä erikoisvalmisteisessa reaktiorissa. Moninaiset tavat dispersoida nanokiteet hydrolysoidusta kuitumatriisista on tämän työn keskiössä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Julkaisut

Katso julkaisuluettelo.

 

 

Yhteystiedot

 

 

Eero Kontturi
Professori (Associate Professor)
eero.kontturi [at] aalto [dot] fi

Ryhmän jäsenet

Vierailuosoite
Vuorimiehentie 1
02150 Espoo

Postiosoite
PL 16300
00076 Aalto

Sivusta vastaa: | Viimeksi päivitetty: 22.05.2017.