Puunjalostus on Mosambikissa tulevaisuuden ala

12.11.2014

Professori Egas hakee Aalto-yliopistosta hyviä teollisuusyhteistyön malleja.

Roope Husgafvel, Andrade Fernando Egas and Mikko Martikka.jpg

Kuvassa koulutusyhteistyöprojektin projektikoordinaattori Roope Husgafvel, professori Andrade Fernando Egas sekä projektissa opetuksen suunnittelusta vastaava Mikko Martikka.

Mosambik on yksi Afrikan metsäisimpiä maita: noin 70 prosenttia sen maapinta-alasta on metsän peitossa. Siitä huolimatta – tai ehkä juuri siksi – puunjalostusta ei perinteisesti ole pidetty kovin hohdokkaana alana.

”Monet ajattelevat, että puu on arkinen materiaali, jota osaa käyttää kuka tahansa. Me haluamme osoittaa, että asia ei ole näin”, hymyilee Andrade Fernando Egas, joka työskentelee puuteknologian professorina Universidade Eduardo Mondlane -yliopistossa Maputossa. 

”Suunta on kuitenkin oikea. Vuoteen 2005 asti maassamme oli vain yksi alan koulutusohjelma; sen jälkeen niitä on tullut neljä lisää”, hän täydentää.

Tutkimustietoa tarvitaan

Lokakuussa Egas ja ryhmä maisterivaiheen opiskelijoita saapuivat Aalto-yliopistoon professori Olli Dahlin vetämän Puhtaat teknologiat -tutkimusryhmän vieraaksi. Vierailu on osa keväällä 2013 käynnistynyttä koulutusyhteistyötä, johon kuuluu muun muassa ympäristöjohtamisen ja -tekniikan opintokokonaisuuksien suunnittelua ja intensiivikurssien luennointia sekä opettaja- ja opiskelijavaihtoa.  Tärkeitä teemoja ovat myös kestävä metsätalous sekä tuotannon ja tuotteiden elinkaariasiat.

”Saamme Aallosta myös ideoita ja apua yliopiston ja teollisuuden väliseen yhteistyöhön. Mosambikissa monet yritykset tekevät yhä juttuja kuin kaksikymmentä vuotta sitten – jos saamme tiivistettyä koulutuksen, tutkimuksen ja yritysten suhdetta, siitä on hyötyä kaikille”, Egas painottaa.

Tutkimustiedon hyödyntäminen on tärkeää, jotta metsäteollisuus voisi Mosambikissa kehittyä ja kasvaa kestävään suuntaan.  Tällä hetkellä ongelmana ovat muun muassa kivihiilen kulutuksen nopea lisääntyminen sekä puulajien yksipuolinen käyttö.

”Meillä on reilusti yli sata puulajia, joista hyödynnetään aktiivisesti vain kolmea”, Egas kertoo.

”Tutkimuksen avulla voisimme lisätä eri lajien hyödyntämistä niin prosessiteollisuudessa kuin esimerkiksi huonekalujen valmistuksessa.”

Tarvitsemme lisää tutkimustietoa ja hyvin koulutettuja nuoria viemään alaa eteenpäin.

Mosambikissa toimii noin 200 pientä metsäteollisuusyritystä, joista valtaosa on sahoja ja plantaaseja. Professori Egasille on selvää, mitä uusien tuotteiden ja innovaatioiden syntyminen vaatii.

”Tarvitsemme lisää tutkimustietoa ja hyvin koulutettuja nuoria viemään alaa eteenpäin.”

Aalto-yliopiston ja UEM:n yhteistyöprojektit Vagalhão ja Sol Nascente ovat osa CIMO:n hallinnoimia ja ulkoministeriön rahoittamia HEI ICI- ja NSS-ohjelmia, jotka tukevat suomalaisten ja kehittyvien maiden yliopistojen välistä yhteistyötä. Puuteknologian maisteriohjelman opiskelijat viipyvät Aalto-yliopistossa joulukuun alkuun asti.

Lisätietoja:

Professor Andrade Fernando Egas
aegas8@gmail.com

Puhtaat teknologiat -tutkimusryhmä

Professori Olli Dahl
olli.dahl@aalto.fi
+358 40 5401070

Projektikoordinaattori Roope Husgafvel
roope.husgafvel@aalto.fi
+ 358 50 3442967

Opetuksen suunnittelija Mikko Martikka
mikko.martikka@aalto.fi
+ 358 50 3841619

https://blogs.aalto.fi/vagalhao/

Lue myös: Koulutusvienti on yhteistyötä